Przygotuj rośliny do zimy!

Data publikacji: 2013-10-10

NAWOZY JESIENNE

zobacz produkty granulowane

zobacz produkty płynne

Polska „złota jesień” kojarzy się nam ze złoto-czerwonymi liśćmi opadającymi z drzew, to również pora zbioru letnich i wczesnojesiennych plonów. W tym czasie dla roślin kończy się okres wegetacyjny i przygotowują się one do zimy. Każdy ogrodnik powinien w tym czasie odpowiednio wspomóc swoje rośliny, dostarczając im potrzebnych składników.

Rośliny, szczególnie te pochodzące oryginalnie z cieplejszych regionów, aby przetrwać zimę w naszym klimacie, musiały wykształcić specjalne zdolności aklimatyzacyjne. Jedną z najważniejszych z nich jest mrozoodporność. Polega ona na zrzucaniu liści lub pędów (części wrażliwych na przemarzanie), wykształcaniu grubej warstwy kory czy drętwieniu pędów. Rośliny również „nauczyły się” korzystania z okrywy śnieżnej jako izolacji od niskich temperatur.

Innym zjawiskiem związanym z przetrwaniem zimy jest okres tzw. suszy fizjologicznej, podczas którego, ze względu na niskie temperatury, rośliny nie pobierają wody z podłoża. Stąd też wilgotna jesień oraz długo zalegający śnieg wpływają niekorzystnie na ich przezimowanie - pędy i podstawy roślin są wówczas silniej atakowane przez choroby.

Nawozy jesienne są inne

Aby przetrwać w takich warunkach, rośliny potrzebują zasilenia odpowiednimi składnikami odżywczymi. Można je dostarczyć stosując nawozy jesienne, które znacznie różnią się od wiosenno –letnich odpowiedników. Jesienią stosujemy produkty ze zwiększoną ilością fosforu i potasu – pierwiastki te przyczyniają się do lepszego przezimowania roślin. Unikamy natomiast nawożenia azotem, by niepotrzebnie nie pobudzać roślin do nadmiernego wzrostu. Poza tym znaczna część azotu podczas zimy ulega wypłukaniu z gleby.

Jak ważne dla roślin są fosfor i potas:

Brak fosforu:

  • fioletowe lub czerwone przebarwienia czubków liści
  • starsze liście przedwcześnie opadają 
  • niewielki, karłowaty wzrost
  • osłabia kwitnienie

Brak potasu:

  • zahamowanie wzrostu roślin
  • cienkie i wiotkie pędy
  • przebarwienia na liściach
  • wyblakła barwa kwiatów

Fosfor:

  • stymuluje wzrost korzeni, a lepiej rozwinięty system korzeniowy ułatwia pobieranie wody z gleby 
  • wpływa na przyswajalność składników pokarmowych z gleby
  • wpływa na wzrost jakości i ilości plonu
  • wpływa na wczesność plonowania
  • wzmacnia kwitnienie

Potas:

  • zwiększa odporność roślin na choroby, szkodniki oraz mróz
  • reguluje gospodarkę wodną
  • pomaga przetrwać suszę fizjologiczną
  • przyspiesza drewnienie pędów
  • powoduje jędrność i właściwe wybarwienie roślin
  • zwiększa tolerancję na niedobór wody i składników pokarmowych oraz niskie temperatury
  • zwiększa krzewienie roślin, pobudza je do wytwarzania nowych łodyg 

Nawożenie jesienią = lepszy start wiosną

Po każdej zimie nadchodzą w końcu cieplejsze dni i rośliny budzą się do życia, uruchamiając na nowo procesy fizjologiczne – rozpoczyna się okres wegetacyjny. Wtedy to najbardziej potrzebują one wszystkich składników pokarmowych. Jeśli więc jesienią gleba została zasilona odpowiednim nawozem, to jego składniki uległy korzystnym przemianom i są gotowe do pobrania przez rośliny.

Chcąc, aby nasze rośliny dobrze przetrwały zimę, właściwie się zregenerowały, a na wiosnę bujnie się rozwijały, stosujmy nawozy jesienne. Drzewa i krzewy objęte właściwą opieką w tym trudnym okresie, odpłacą nam się pięknym wyglądem.